Céklalé fogyasztás
A céklalé jótékony hatása az egészségre
A céklalé rendszeres fogyasztásával nagyon sok jót tehetünk a szervezetünk számára. Számos betegség megelőzésére alkalmas, erősíti az immunrendszert, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ráadásul az íze is kellemes!
Milyen hatása is van pontosan a céklalének?
– Vitaminok és ásványi anyagok forrása: a céklalé számos vitamin és ásványi anyag forrása, így megtalálható benne mind az A-vitamin, C-vitamin és B6-vitamin is a kálium, magnézium és a vas mellett.
– A magas vérnyomás kezelésében fontos szerepet játszik: jelentős mértékben csökkenti a vérnyomást akár egyetlen pohár céklalé is. A magas vérnyomás több másik, akár halálos betegséggel is szoros kapcsolatban áll, így az agyvérzéssel és a daganatos betegségek kialakulásával is. Azonban nem kell rögtön orvoshoz fordulnunk, ha magas a vérnyomásunk, legalábbis a kisebb mértékben megemelkedett formában nem. Néhány kiló leadása, a változatos étrend, a stresszkezelés és a jótékony hatású ételek és italok, így a céklalé bevetése is sokat segíthet a kezelésben. Így akár egyetlen gyógyszer bevétele nélkül újra normális skálaértéket mutathat a vérnyomásunk.
– A vérkeringést javításában is nagy szerepe van, és általánosságban az idegrendszerre jó hatással van a céklalé. Az agy vérkeringésében is segít, és éppen ezért mindenki számára ajánlott a fogyasztása. Diákoknak az iskolaév közben is jó hatással lehet, egyetemistáknál a vizsgaidőszakban fejti ki a jó hatását, de idősebb korban az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is nagy segítség lehet. A memória frissen és fiatalosan tartása központi kérdés a mai társadalomban, hiszen gondolkozó, értelemmel rendelkező faj vagyunk, mi az emlékeinkre építjük a személyiségünket, annak segítségével tudunk megélni és funkcionálni a társadalomban, ennek ellenére a korai demencia is komoly probléma az orvoslás világában. A céklalé fogyasztása, főleg, hogyha rendszeresen tesszük ezt, akkor ennek a megelőzésében kiváló alapanyag.
– Daganatok kialakulásának megelőzésében is remek segítség: a céklában található antioxidánsok és fitokemikáliák segítenek az egészség megőrzésében. Létfontosságú ez, hiszen a rosszindulatú daganatos megbetegedések halált is okozhatnak, ezért mindannyian szeretnénk elkerülni őket, illetve a gyógyításukkal járó kellemetlen folyamatot is.
– Az állóképesség javításában a céklában, így a céklalében található nitrátok lesznek a segítségünkre, amelyek a vér áramlását képesek segíteni, így edzés közben több oxigént és tápanyagot kap a szervezet, ezáltal tovább képes megfelelően funkcionálni.
– További előnyös hatása a céklalé fogyasztásának, hogy több rákfajta ellen is alkalmazható az orvosi kezelés mellett, erősíti a csontokat és a fogakat is, hála a benne található létfontosságú tápanyagoknak, vérszegénység enyhítésére is jó hatással lehet a magas vastartalma miatt. A méregtelenítésben is nagyon előnyös ital a céklalé, melyet a máj terheinek könnyítése céljából is ihatunk, de persze nem utolsó az sem, hogy általa néhány kilót könnyedén ledobhatunk.
A céklalé felhasználása
A céklát számos dologra hasznosítjuk. Legelterjedtebb formája a savanyúság, azonban sokkal több lehetőség van ebben a zöldségben, mint azt elsőre gondolnánk. A szimpla céklalét is ízesíthetjük almával, egyéb gyümölcsökkel vagy zöldségekkel, smoothiet is hígíthatunk vele, hogy még egészségesebb legyen az ital. Nyáron koktélok készítéséhez is érdekes megoldás lehet egy kis céklalé, akár egy kis alkohollal is egzotikus ízeket varázsolhatunk belőle. Erőteljes aromája miatt egészen különleges ital a céklalé, ami a napunk fénypontja is lehet. Hogy mindezt hol tudjuk megvenni?
A céklalé, mint diétás ital
Ahogy már említettem, a diéta során is fogyasszunk bátran a céklaléből, hiszen a méregtelenítés és anyagcsere felgyorsítása által felgyorsíthatja a szírégetési folyamatot, megszabadulhatunk néhány nem kívánt pattanástól és bőrhibától is. Mivel a céklalé rendkívül ízletes is, így a fogyasztása nem kötelesség, amire nehezen szánjuk csak rá magunkat, hanem olyan, amit bármikor máskor is szívesen innánk meg. Éppen ezért, a diéta sikeressége is nagyobb valószínűséggel bír, hiszen a sok megvonó fogyókúra és erősen korlátozó diéta sokszor félbe lesz hagyva, hiszen nagyon eltér az ember megszokott étrendjétől, vagy olyan ételeket próbál az étrendbe illeszteni, ami nem szívesen fogyasztott. Ha viszont szeretjük a céklát, akkor a céklalé kiváló alapanyag néhány kiló leadásához.
A céklalé fogyasztása tehát az életünk számos aspektusából nézve is fontos feladat. A változatos táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a rekreáció is fontosak az ember testi és lelki egészségéhez, egy kiegyensúlyozott élethez. Érdemes tudatában lenni annak, milyen esszenciális tápanyagokat kell a szervezetünkbe juttatni, és mennyi testmozgásra van szüksége a testünknek, hogy ehhez mérten is tudjuk vezetni az életünket. A céklalé ebben fog segíteni.