Így etesd a macskádat

Ahány macska, annyi típus

Rengeteg szó esik a kutyák megfelelő táplálásáról, de ugyanekkora választékkal találkozunk macska eledel vásárlásakor is. Roskadoznak az állatkereskedés polcai, tucatszám kígyóznak a Petnet webáruház oldalai a száraz és nedves tápok, jutalomfalatok, macskatejek tömkelegétől, de fogalmunk sincs róla, pontosan mikor mivel etessük őket. Nem hiszem, hogy macskatulajdonosként bárki is irigykedve nézte volna a kutyatápok összetételét gondterhelten olvasgató gazdikat. Nem kell aggódni, annyira azért nem lesz ez bonyolult. Mindössze arról an szó, hogy ahogy a kutyáknál jó pár alapszabályt ismerni, úgy fontos a macskánál is ugyanennyire tájékozottnak lennünk. Állatorvosunk véleményét nyugodtan kérjük ki, ha a kedvencünk az átlagostól eltérően viselkedik, vagy egyszerűen nem áll rá az, amit mi itt általánosságban elmondunk. Mert ahány macska, annyi féle étkezési szokás. Vannak köztük is zabagépek és vannak önmagukat dacosan éheztető primadonnák. Akinek pedig valaha volt macskája, tudja, hogy erőszakot venni rajtuk közel lehetetlen. Milyen irányelvek mentén érdemes tehát vásárolnunk és etetnünk?

Az öt aranyszabály

Általában véve a macska ragadozó fajta, sokkal inkább, mint a háztartásba jobban beleszokott és mostanra már inkább mindenevő kutyák. Ez viszont nem jelenti, hogy fehérjén kívül semmi másra ne volna macskánknak szüksége.

  1. Van friss vize?

Ez az alap. Naponta cseréljük a vizét és mindig legyen elérhető.

  1. A nyers sertés tabu

Alapvetően vígan adhatunk nyers húst a macskának, ha olyan forrásból szereztük be, amiben megbízunk. Általában a háztartásban más féle hús nem fordul elő, hiszen eredetileg mi akarjuk megenni. Romlott húst értelemszerűen ne adjunk nekik se, viszont egy hús van, amit kerüljünk akár kutyának, akár macskának szánjuk, ez pedig a sertéshús. Emberre ártalmatlan, de a disznók hordozói és szenvedői is lehetnek az Aujeszky-féle betegségnek, amely sajnos a kedvenceinket ugyanúgy megtámadhatja.

  1. A csoki is!

Nézzen mindenki mélyen magába és gondolja végig ép ésszel, vajon jó-e a macskának a csoki? Nem az. A kutyának sem az mellesleg, de most nem erről van szó. Hálaégnek a macskák közül kevesebben csábulnak el, de ha a kedvenced nem elég körültekintő, te mindenképpen legyél az és ne adj csokit a macskádnak!

  1. Tehéntejet soha!

Egyre inkább terjed a feltételezés, hogy tulajdonképpen az ember se tudja teljesen feldolgozni a tehéntejet és nem is kéne fogyasztanunk. Ezt döntse el mindenki maga. Viszont az biztos, hogy a macskának nem tesz jót, pláne kiscica korban, amikor egy akut hasmenés még akár végzetes kiszáradáshoz is vezethet. Ha szeretnénk, adhatunk nekik ehelyett például a Petnet oldalán az állateledel kínálat mellett kapható macskatejet, ezt kifejezetten az ő fogyasztásukra készítették el.

  1. A fű szabad

Kizárólag húsdiétán is elvan egy cica, csak ez hosszútávon nem a legmegfelelőbb. A hús nem tartalmaz minden vitamint és ásványi anyagot, amire szüksége van, ezért néha legelni, leveleket csócsálni is gusztusuk támad. Csak nem mindegy, mit. Bizonyos szobanövényeknek mérgező a levele, meg amúgy sem örülünk neki, ha a kedvenc dísznövényünket megcsócsálják. Ehelyett étrend kiegészítő lehet a macskamenta, tyúkhúr, zsálya, kakukkfű, vagy csíráztathatsz macskabúzát is.

A táplálás

Mint tudjuk, minden macska egyéniség, úgyhogy szinte lehetetlen egyetlen univerzális módszert kidolgozni, ami mindegyiküknek ugyanolyan jól fekszik majd. Mégis az etetésben két módszer ismert, ami nagy többségében hatékonynak mondható. Az egyik, ha apró porciókra osztjuk a betevőt és napjában többször adunk enni az állatnak. A másik verzió, ha a táp egész nap hozzáférhető. Általában a gazdik vegyítik a két módszert, ennek az lehet a hátránya, hogy nem tudjuk nyomon követni, mennyit is eszik a macskánk. Kis étkűeknél még nem kavarodunk bele annyira, de egy jobb étvágyú cicánál már jobb letenni a voksot valamelyik módszer mellett, hogy meg tudjuk fékezni az elhízását.

A macskáknál sokkal gyakrabban fordul elő, mint a kutyáknál, hogy az étvágya eleve „önszabályozó”, azaz csak annyit és abból eszik, amire szüksége van. Ez sok esetben kedvező, de a ritka kivételeknél a gazdi felelőssége odafigyelni, hogy miből, mennyit enged a cicájának fogyasztani, különösen akkor, ha a macska diétára szorul.

Jellemző még bajszos barátainkra, hogy igencsak válogatósak. Mondhatnánk úgy is, hogy rigolyásak, ha egyszer valami bevált és jó volt, nem feltétlenül akarják lecserélni. Ez gondot jelenthet, ha bármilyen okból kifolyólag változtatni szeretnénk az étrendjükön. A petnet oldalán számtalan macskaeledel közül választhatunk száraz, nedves, diétás, életkor alapján adott tápok közül, ám, hogyan vegyük rá a macskánkat, hogy ő is ugyanúgy örüljön az új eledel tápanyag összetételének, mint mi? Az állatorvosok általában azt javasolják, hogy nagyon fokozatosan vezessük csak be az újat az étrendbe. Keverjük az előzőhöz először csak 25%-ban, aztán pár hét alatt fokozatosan jussunk el az 55%-ig. Ne szépítsük, át kell verjük a macskánkat, megtalálni azt az egyensúlyt, amíg még nem veszi észre, hogy itt turpisság van, aztán szép lassan felfelé feszegetni ezt a határt.